The Hill: Statele Unite ar trebui să recurgă la PREVENIREA conflictelor militare, mai degrabă decât să aplice metoda disuasiunii

The Hill: Statele Unite ar trebui să recurgă la PREVENIREA conflictelor militare, mai degrabă decât să aplice metoda disuasiunii
Publicat: 06/02/2024, 07:30

Statele Unite ar trebui să aplice cu predilecție metoda prevenirii conflictelor militare la nivel mondial, limitând abordarea strategică bazată pe disuasiune nucleară și optând pentru proiectarea puterii și a influenței în sensul menținerii stabilității, recomandă publicația The Hill.

”În contextul în care URSS și apoi China și-au dezvoltat propriile arme atomice și termonucleare, disuasiunea însemna menținerea capabilităților nucleare suficiente pentru distrugerea agresorului după absorbirea primului atac inamic. (…) Pe măsură ce Războiul Rece a evoluat, iar forțele nucleare și cele convenționale au devenit mai letale, disuasiunea nucleară a fost extinsă conceptual și strategic la forme de a descuraja războaie de amploare mai mică, inclusiv cele insurgente. (…) Acest lucru a funcționat între SUA și Uniunea Sovietică, dar nu a împiedicat China să intervină în Coreea în noiembrie 1950. În contextul în care Războiul Rece s-a încheiat de mult timp, disuasiunea a rămas un concept moștenit. În mod categoric, în secolul 21, metoda disuasiunii a devenit foarte costisitoare și generalizată. Esența strategiei este a descuraja. Dar a descuraja ce? Iar singurul instrument eficient este de tip militar”, argumentează Harlan Ullman, expert la Institutul Consiliul Atlantic, într-un editorial difuzat în publicația The Hill.

Autorul constată că nu au putut fi împiedicate intervențiile sovietică și occidentală în Afganistan și nici războiul din Irak, iar Rusia nu a fost descurajată să intervină în Georgia și Ucraina. De asemenea, China amenință constant Taiwanul și revendică zone din Mările Chinei de Sud și de Est. Iar militanții huthi și grupurile islamiste nu au fost oprite să comită atacuri în Orientul Mijlociu.

”O concluzie ar trebui să fie evidentă. Folosirea metodei disuasiunii ar trebui ținută sub control, întrucât din multe puncte de vedere nu mai este relevantă, fiind dependentă prea mult de capabilitățile militare. Sigur că, la nivel strategic, disuasiunea nucleară funcționează”, subliniază editorialistul Harlan Ullman.

Liderii Statelor Unite, Chinei și Rusiei sunt de acord că nu trebuie să se ajungă la un război nuclear, întrucât nu poate fi câștigat de nimeni.

”În acest context, este necesar un concept mai adecvat nivelurilor substrategice de război și violență, un concept care să meargă dincolo de capabilitățile militare și de amenințarea cu folosirea forței armate. (…) Funcțiile ar trebui înlocuite cu eforturi de prevenire a conflictelor, de limitare și oprire a acestora. Conceptul de prevenire este mult mai amplu decât disuasiunea sau descurajarea militară. Constituie o nouă conceptualizare a gândirii strategice și a planificării, (…) extinzând folosirea tuturor instrumentelor de proiectare a puterii și influenței dincolo de forța militară. (…) Acest lucru nu înseamnă că forța militară nu va continua să joace un rol vital, prin negarea abilității de a comite atacuri și prin amenințările cu sancțiunea distrugerii”, subliniază editorialistul.

Administrația Joe Biden a introdus deja conceptul ”descurajării militare integrate”, constând într-o ”abordare guvernamentală completă”. Harlan Ullman propune ”actualizarea conceptelor strategice”, cu obiectivul ”prevenirii” conflictelor, nu doar al descurajării militare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Armament din Ucraina, depistat într-un vehicul care a tranzitat ROMÂNIA în drumul spre Rusia /Suspiciuni privind pregătirea unui atac

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
WhatsApp, două modificări revoluționare. Toți utilizatorii sunt afectați
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...